kleuterschool

Voor het eerst naar school!

Het is zover… je peuter mag bijna voor het eerst naar school. Zijn/haar schoolcarrière start in de kleuterafdeling:  

Hieronder vind je een antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Wij maken graag tijd voor je!

Wanneer mag mijn kind voor het eerst naar school?

Als je kind twee jaar en zes maanden oud is, mag het naar de kleuterschool. Het kan op 7 instapdagen starten.

Telkens op de eerste schooldag...


Is je kind 3 jaar of ouder dan mag je zelf kiezen op welke schooldag hij start.


Je kan de juiste instapdatum ook berekenen via volgende link https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/bereken-de-instapdatum-voor-je-kleuter

Hoe bereid je je kindje optimaal voor op de instapdag?

Probeer er zoveel mogelijk samen naartoe te leven en besteed er bewust aandacht aan zoals bijvoorbeeld:

Op een eerste schooldag vloeien er bijna altijd traantjes. Enkele afscheidstips!

Kan mijn kindje ook halve dagen naar school?

Dat kan, maar hoeft niet! Als je weet dat je kind na een halve dag moe zal zijn, kan je het om 11.45 uur komen afhalen om thuis een dutje te doen. 

Je kan er ook voor kiezen om in het begin halve dagen naar school te komen. Na enkele weken wissel je dan af met een hele dag en een halve dag. Zo kan je kind stilaan wennen aan het schoolritme. Dat is natuurlijk niet mogelijk voor iedereen, want sommige ouders hebben geen opvang en kunnen hun kind geen halve dag naar school sturen. 

Mijn kind draagt nog een luier. Kan het naar school?

Een kleuter die nog luiers draagt, mag naar school. Geef dan zeker luiers mee! Samen met de juf ga je wel meteen aan de slag om je kindje zo snel mogelijk zindelijk te maken. Alle tijd die de juf immers moet besteden aan de toiletverzorging, kan niet gaan naar het leren en begeleiden van de kleuters.

Je vindt meer informatie over zindelijkheid op www.kindengezin.be

Wat kan je als ouder nog ondernemen om het voor je kleuter zo aangenaam mogelijk te maken?

Probeer zo goed mogelijk te communiceren met de juffrouw. Wanneer je kleuter merkt dat jij vertrouwen hebt in de juf, gaat hij/zij zich vanzelf beter voelen. 

Soms vragen leerkrachten ook hulp aan ouders. Bijvoorbeeld om mee naar de bibliotheek te wandelen, om mee te knutselen, ... Moest jij je hiervoor vrij kunnen maken, zal je zoon of dochter dit ongetwijfeld ook superleuk vinden!

Vraag na schooltijd aan je kind hoe zijn/haar dag verliep. Toon interesse en laat zien dat je school belangrijk vindt. 

Wie zorgt er op school voor mijn kind?

Hoe schrijf ik mijn kind in?

Maak een afspraak met de directie op het telefoonnummer 089/ 41 52 87 of mail naar directie@gobilijn.be

Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek leren jullie de school en haar werking kennen waarna jullie in alle rust een beslissing kunnen nemen.

Je brengt een officieel document mee waaruit de juiste schrijfwijze van de naam en de geboortedatum van je kind blijkt. Dat kan een kids-ID, isi+ of een uittreksel van de geboorteakte zijn.

Mijn kind moet voor of na school naar de kinderopvang. Kan dat?

De kinderopvang wordt door de stad Bilzen aan de Kimpel georganiseerd. Je schrijft je kind hiervoor zelf bij DOMINO in . Neem contact op met DOMINO via volgende gegevens:

Eikenlaan 24

3740 Bilzen

089 50 17 61

kinderopvang@bilzen.be 

Je kan via de website van de stad hen ook steeds bereiken www.bilzen.be

Wat stop ik in de boekentas?

De boekentas zelf:

Wat zal de school kosten?

Materialen die nodig zijn om de ontwikkelingsdoelen na te streven, zijn gratis.

Toch zijn er onkosten die we mogen vragen aan de ouders, zoals bijvoorbeeld de kost van een uitstap, en dit voor een maximumbedrag van € 55 per kleuter en € 105 per kind in het lager onderwijs. Wij geven je via het schoolreglement een goede inschatting van deze kosten.

We rekenen dit bedrag in het begin van het schooljaar aan. De onkosten die we voor jouw kind maken, worden nauwgezet bijgehouden. Alleen wanneer de uitstap vooraf aan de school gefactureerd werd, wordt deze van je rekening afgehouden. Indien je kind afwezig is tijdens een niet-vooraf betaalde uitstap, zal deze kost niet aangerekend worden. Op het einde van het jaar maken we een afrekening. In de maand juli wordt de overschot teruggestort.

Een boekentasje moet je zelf betalen.

Heb je het financieel moeilijk? Bespreek dit zeker met ons, de directeur of iemand anders die je vertrouwt. Samen vinden we zeker een oplossing.

Hoe verloopt zo een schooldag?

Om 8.40 rinkelt de bel en gaan alle kleuters naar binnen.

De juf legt in de kring uit wat de kleuters vandaag gaan doen.

In groep wordt de kinderen een verhaal verteld, er wordt gezongen, gedanst, gespeeld. Al spelend leren de kinderen de taal, tellen. Ze leren over de kleuren, de natuur, de grote wereld...

Ze eten een stukje fruit, houden een toiletpauze en gaan buiten spelen.

Hoekenwerk: de kleuters tekenen, lezen, spelen poppenkast, spelen aan de zandtafel of in een keukentje. 

Tijdens de middag (11.45 uur - 12. 50 uur) eten ze hun lunchpakket en spelen in de buitenlucht. Bij regenweer spelen ze binnen in de hal. Op woensdagmiddag eindigt de schooldag om 11.45 uur. Vergeet je kleuter niet op te halen.

Wekelijks gaan ze driemaal turnen in de turnzaal.

Op het einde van de dag sluiten ze af in een kring, ze zingen nog een liedje, luisteren nog naar een laatste verhaal om zich daarna klaar te maken om naar huis te gaan.

Om 15.30 uur gaat je kleuter naar huis.

Hoe weet ik wat er gebeurt op school?

Wat leert mijn kind in de eerste klas?

Alle kinderen leren dezelfde dingen in de kleuterschool. Elke juf of meester moet aan dezelfde doelen werken.In de eerste plaats leert je kind zelfstandigheid: het aan en uit doen van het jasje, boekentasje halen, spulletjes opbergen, speelgoed opruimen, naar toilet gaan, handen wassen, ... .

Je kleuter is volop in de experimenteerfase waarin zij/ hij, al dan niet geleid, heel veel ontdekt.

In de speelhoeken leert je kind:

In de kring leert je kind:

Aan de tekentafel leert je kind:

Tijdens de turnles leert je kind:

Tijdens de speeltijd leert je kind:

Wat leert mijn kind in de tweede en derde kleuterklas?

Alle kinderen leren dezelfde dingen in de kleuterschool. Elke juf of meester moet aan dezelfde doelen werken.

Stap voor stap en in zijn eigen tempo zal je kind nog veel leren en ontdekken in de kleuterschool.

Op welke manier leert mijn kind deze nieuwe dingen?

De kinderen worden ondergedompeld in een thema dat hen aanspreekt zoals bvb. ridders en kastelen, ziek zijn, schoenen, Sinterklaas, Carnaval, kunst in de klas, ... . Ook verhalen of een boek spelen een hoofdrol in het kiezen van een thema. Prentenboeken zoals 'Rupsje Nooitgenoeg' of 'Het kleurenmonster' of 'De wiebelbillenboogie' of ... worden in de kijker geplaatst, voorgelezen, herhaald, verteld. Deze boeken zijn een fantastische bron van leuke activiteiten waarmee de kleuters de wereld verder ontdekken. 

De leerkrachten kiezen doelbewust hun activiteiten die in het teken van het thema of het boek staan. Zij leren hun kleuters tellen, tekenen, bouwen, puzzelen, woordenschat herkennen en gebruiken, rangschikken, rijmen, kleien, ... en dit allemaal op een speelse manier.

Mijn kind is ziek. Wat nu?

Als je kind ziek is, blijft hij/zij best thuis totdat hij/zij genezen is.

Er is geen doktersbriefje nodig. Het is wel fijn dat je even een seintje aan de school geeft dat je kleuter niet komt.

Vanaf de derde kleuterklas is er leerplicht. Je kleuter moet minimum 290 dagen aanwezig zijn op school. Indien je  kind ziek is, moet je dit aan school laten weten.  

Als je kind op 6 jarige leeftijd in het Nederlandstalig gewoon lager onderwijs wil instappen, gaat de school na of hij/zij in het jaar voordien minstens 290 halve dagen aanwezig was in een Nederlandstalige kleuterschool. 

Zo niet, beslist de klassenraad van de lagere school:

Mijn kind is te laat. Wat nu?

Wij vinden het heel erg belangrijk dat je kleuter tijdig (dus voor 8. 40 uur) in school is. Laatkomers storen het begin van de dag. Dit is vervelend voor je eigen kleuter, voor de andere kinderen èn voor de leerkrachten.

Enerzijds kan je kind samen met de andere klasgenootjes aan de schooldag beginnen. In de kring wordt er nagegaan of iedereen er is. De kinderen krijgen de kans om hun belevenissen en gevoelens aan mekaar te vertellen. Er wordt gezongen, het weer wordt verkend, de dag wordt overlopen, kortom... er veel wordt geleerd. 

Het zou jammer zijn als je kind dit moet missen. 

De schoolpoort wordt voor de veiligheid van alle kleuters gesloten. Ook beide deuren van het kleutergebouw zijn omwille van de veiligheid voor een buitenstaander gesloten. Je kan enkel via het bureel van de directie of het secretariaat het gebouw van de kleuters bereiken als je later dan 8.40 uur toekomt.

Is er busvervoer?

We hebben op dit moment één bus die kinderen eventueel ophalen en terug thuis bezorgen.


Het busvervoer is enkel voor rechthebbende kinderen die verder dan 4 kilometer van school wonen. Voor meer info verwijzen we naar het secretariaat.

Waarvoor en wanneer is er een oudercontact?

3 X in een schooljaar houden we een oudercontact waarop je vooraf wordt uitgenodigd via mail (of brief).

De juf of meester vertelt hoe het met je kindje gaat. 'Hoe is je kind thuis?' is voor onze juf zeker van belang. Wat ziet de meester of juf in de klas? Hoe gaat het om met andere kinderen in de klas? Wat vertelt hij/zij thuis over de school? Allemaal vragen waar de juf graag een antwoord op krijgt. Een rustig contactmoment geeft jou en de juf de tijd om dit alles te bespreken.

Handig om in het achterhoofd te houden als ouder:

Welke eigenschap uit de volgende rij past bij mijn kind:

rustig, luidruchtig, hevig, zelfstandig, vrolijk, verlegen, agressief, druk, moe, jaloers, niet geïnteresseerd, blij, graag alleen, nieuwsgierig, geduldig, bezorgd, ...

Zo zie ik mijn kind...

Wie spreek ik aan als ik me zorgen maak?

CLB NOVA

Ambiorixstraat 51

3700 Tongeren 

Telefoon: 012 23 12 39 

Mijn kind heeft luizen. Wat doe ik het best?

In eerste instantie licht je de school in van dit probleem. Het is zeker geen schande. Het komt in alle gezinnen wel al eens voor.


En dan ga je zelf aan de slag. Een goede behandeling uitvoeren, is van essentieel belang. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij dit hardnekkig probleem.

 

1.     Haren wassen met een anti-luizenshampoo, deze behandeling na 7 dagen herhalen.

2.     De Nat-Kam-Methode volgen.

Wat je nodig hebt:

een gewone kam – een crèmespoeling of conditioner – een goede luizenkam (te vinden bij de apotheek)

De wijze waarop je behandelt:


Blijf dit herhalen tot je kind volledig luizen- of netenvrij is! 


Denk eraan om steeds de neten te verwijderen. Wanneer er een neet blijft zitten, komen de luizen ook weer terug!


Naast deze behandeling is het ook belangrijk dat

 

 

Tip om naar school te gaan:

 

Zorg dat het haar in een staart of vlecht zit.

 

Als alles weg is kan je haarlotion gebruiken. Benevel het haar van je kind en de pelsen van de jas. Luizen houden niet van een lotion.Mijn kind moet medicatie nemen. Kan de juf dit toedienen?

Nee, de leerkracht mag geen medicatie toedienen op school. Zelfs niet als mama of papa dit meegeeft en vraagt. 

Enkel wanneer de dokter een behandelbriefje schrijft en afstempelt en jij dit samen met de medicijnen aan de juf bezorgt, mag dit wèl toegediend worden.